фото: , УикипедияФренският инженер и въздухоплавател Анри Жифар осъществява първия полет

...
фото: , УикипедияФренският инженер и въздухоплавател Анри Жифар осъществява първия полет
Коментари Харесай

24 септември 1852 г. – Първият полет с дирижабъл

фото: , Уикипедия

Френският инженер и въздухоплавател Анри Жифар реализира първия полет с управляем балон, станал прочут след това като дирижабъл.

На борда на странния за времето си уред той изминава 27 км от Париж до Трап със междинна скорост 9 км/ч и единствено мощният вятър не му разрешава да продължи. Самият балон е цялостен с водород, а моторът е парен. Целият уред тежи близо 400 кг. През целия път Жифар прави завои с дирижабъла, с цел да покаже, че той фактически е управляем. За да реализира полета, инженерът прави няколко усъвършенствания в парната машина. Сред тях е инжекционна система, вкарваща водата под налягане в парния котел, с цел да не остане той без пара, когато машината не се движи.

През 1855 година изобретателят прави нов вид дирижабъл, само че той е несполучлив и пада при първия си полет. Жифар се самоубива през 1882 година на 57-годишна възраст, защото стартира да ослепява, и подарява парцелите си на страната, с цел да ги употребява за филантропични и научни цели. Името му е измежду 72-те, изписани върху Айфеловата кула.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


622 година — Мохамед и неговите почитатели приключват своята хиджра от Мека до Медина, с цел да избегнат религиозни гонения.
1689 година — Български доброволци вземат участие в офанзивата на Ниш на страната на австрийската войска по време на Австро-турската война.
1801 година — Грузия е анексирана от Русия.
1852 година — Проведен е първият полет с дирижабъл от французина Анри Жифар.
1872 година — В българския храм в Цариград се прочита публикуваното из цяла България обръщение на Антим I против схизмата. Отправени са послания и до всички православни църкви.
1915 година — България в Първата международна война: С декрет на цар Фердинанд I за главнокомандващ на Българската войска е назначен генерал-майор Никола Жеков.
1918 година — България в Първата международна война: Избухва протест измежду отстъпващите войски на Българската войска, прочут като Войнишко въстание.
1923 година — В Берлин е прожектиран първият озвучен филм.
1925 година — Български бежански въпрос: 42 Правителство на България подава молба в Обществото на народите за разпределяне на Бежански заем от 3 000 000 британски лири.
1931 година — Подписана е първата интернационална спогодба, ограничаваща лова на китове.
1937 година — Започват първите оперативни учения на българската армия след края на Първата международна война, които се организират край Попово и остават в историята като Големите царски маневри.
1948 година — Създадена е японската компания Хонда.
1957 година — В Барселона (Испания) е открит най-големият стадион в Европа - Камп Ноу.
1966 година — Франция прави експлозия на първата си атомна бомба.
1968 година — Свазиленд е призната в Организация на обединените нации.
1970 година — На Земята сполучливо се завръща руската сонда Луна 16 — първият галактически уред, съумял да кацне на повърхността на Луната и да вземе пример от повърхността.
1973 година — Гвинея Бисау афишира самостоятелност от Португалия.
1975 година — Дъгъл Хастън и Дъф Скот стават първите британци, които изкачват Еверест.
1988 година — Канадецът Бен Джонсън слага международен връх от 9.79 секунди на 100 м спринт по време на Летни олимпийски игри 1988, само че по-късно е дисквалифициран за допинг.
1990 година — Германска демократична република официално излиза от Варшавския пакт.
1991 година — Излиза албумът Nevermind на групата Nirvana.
1992 година — Стартира първото българско частно радио FM+.
1993 година — Народом Сианук става за повторно крал на Камбоджа след детронацията си.
1996 година — Съединени американски щати, Китай, Франция, Русия и Англия подписват Международния контракт за възбрана на нуклеарните опити.
1998 година — В Лион (Франция) за пръв път е направена трансплантация на ръка.
2000 година — Сръбският деспот Слободан Милошевич губи президентските избори.
2005 година — Ураганът Рита връхлита Съединени американски щати.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР